In de winter kan het erg koud zijn voor dieren die buiten leven. Denk bijvoorbeeld maar aan de vogels, egels, maar wat denk u van zwerfhonden en zwerfkatten, er zijn er genoeg die buiten zwerven.

Als het erg koud is, jaag dan alstublieft geen enkel dier weg. Kou en vries kan dodelijk zijn voor alle dieren.

Je kan een kat helpen door hem eiwitrijk en visvet te voeren en kattenbrokjes. Als je een huis maakt, moet het relatief groot zijn zodat de kat zich kan omdraaien en opwarmen. Het is belangrijk dat het huis boven de grond uit komt, bijvoorbeeld op pallets of op sommige steunen geleund, aangezien de meeste kou meestal uit de grond komt, en uit de wind. AUB !

Als u een zwerfhond of kat niet binnen kunt nemen, maak dan een schuilplek buiten, Een oude dichte kist, waar u een gat in maakt kan bijvoorbeeld al, of heeft u bijvoorbeeld van die piepschuim dozen, maak er een gat in, en plaats deze bijvoorbeeld met wat stro uit de wind op een beschutte plek in uw tuin.

MAAR JAAG NOOIT WEG!! HARTJE WINTER MET TEMPERATUREN ONDER NUL KAN HUN DOOD BETEKENEN.

Heeft u geen tuin, probeer dan de kat of hond te vangen, en bel de dierenambulance.

 

Laat het dier controleren of hij gechipt is want niet elke hond of kat is zijn leven lang een zwerver geweest.

 

Bij welke temperatuur bevriest de kat?

-15°C is cruciaal voor katten die buiten leven. Voor dieren in rust (slapen) is deze lage temperatuur nog gevaarlijker. Eerst bevriezen ze de oren en de staart, dan de poten en dan het hele lichaam.

Bij een temperatuur van -20°C sterft een hongerige kat in 40 minuten. 70% van de zwerfkatten is minder dan 2 maanden oud. 50% van hen overleeft het niet onder de 2 jaar. De meesten sterven in de winter.

 

Jaag dieren niet uit uw tuin, uit ingangen, winkels, kantoren, en huizen de kou in. Ze kunnen zich nergens verstoppen voor de wind en sneeuwval, dus vriezen ze dood op een paar meter afstand van de warme huizen, kantoren, winkels etc.

 

De egels zoeken meestal zodra we richting de herfst-winter gaan een beschutte plek om in winterslaap te gaan.

Heeft u een mooi beschutte plek in de tuin, waar het meestal droog blijft als het regent, en geen sneeuw valt  denk er eens over na, om bijvoorbeeld daar een hele berg bladeren te laten liggen.

Ook kunt u een houten kist met gat maken en deze op een beschutte plek zetten in uw tuin. Doe er wat stro in en uw egeltjes hebben een perfecte plek, om in winterslaap te gaan.