PAROXYSMALE DYSKINESIE (PD) bij uw hond.

PD is een aandoening die gekenmerkt wordt door soms hevige, onwillekeurige spiertrekkingen van zijn lichaam. Het kan optreden op verschillende tijdstippen, zoals tijdens rust, na het eten en/of drinken. Het kan ook van enkele minuten tot enkele uren duren voordat het weer over is.

De oorzaak is nog steeds niet bekend. Sommige honden schijnen een genetische aanleg voor deze aandoening te hebben. Het kan worden veroorzaakt door bepaald medicijnen of een ander onderliggende aandoening.

Je hebt verschillende Paroxysmale dyskinesie soorten namelijk:

1. Paroxysmale dystonie, dit is een vorm waarbij de spieren van de hond stijf worden, en het dier steeds meer moeite krijgt met bewegen, maar ook met het slikken van water en voedsel, en niet te vergeten problemen met ademhalen.

2. Paroxysmale choreo-athetose (PCA).Dit is een vorm van Paroxysmale dyskinesie, waar bij de hond met zijn ledematen onwillekeurige bewegingen maakt, en soms ook met zijn hoofd. De bewegingen zien eruit als Ritmisch of Staccato achtig.

3. Paryxysmale kinesigenieke dyskinesie.

Dit is een vorm van Paroxysmale Dyskinesie waarbij uw hond onwillekeurige bewegingen maakt na fysieke inspanning of na het veranderen van houding.

Symptomen zijn:

* Kunnen lijken op Epilepsie Tijdens een aanval kunnen de spieren van uw hond trillen of verkrampen, wat eruit ziet als abnormale bewegingen. 

* Soms kunnen de honden niet meer bewegen i.v.m.; TRILLENDE KOP, TRILLEND POOTJE. Soms kan je hond helemaal niet meer bewegen, omdat alle spieren verkrampt zijn.

* Een aanval kan van enkele minuten tot enkele uren duren.

 

Diagnose van PD.

De eigenaar kan bijvoorbeeld informatie geven over de symptomen, er kan een neurologisch onderzoek worden gedaan. Verder kan bloedonderzoek en eventueel een EEG of EMG gedaan worden om eventuele stofwisselingsproblemen of hersenbeschadigingen op te sporen.

 

Behandeling van PD.

Als er sprake is van stofwisselingsprobleem of hersenbeschadiging, kan je een MRI laten maken.

Behandeling van PD bij de hond.

Dit is afhankelijk van de oorzaak. Als er sprake is van hersenbeschadigingen of stofwisselingsproblemen, zal geprobeerd worden de oorzaak hiervan weg te nemen. Soms is het niet mogelijk te behandelen, en zal gerichte therapie nodig zijn.

Prognose van PD.

Dit hangt af van de ernst van de aandoening.

Preventie van PD.

Met een goed fokbeleid kan de aandoening voorkomen worden. Er kan ook getest worden. Voor de  Markiesje en Cavalier Kings Charles zijn DNA testen beschikbaar.

Bij de volgende rashonden is het bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor PD, namelijk de Border terriër, Cavalier King Charles Spaniel, Jack Russel Terrier, Labrador Retriever, Maltezer, Markiesje, Schotse terriër en de Welsh Terrier.